dijous, 9 de desembre del 2021

El fil invisible que ens connecta


Bon dia famílies!


Portem unes setmanes treballant el conte del “El fil invisible” de Miriam Tirado. Un conte sobre els vincles que ens uneixen amb els qui més estimem.



Després d’explicar el conte, va sorgir una conversa a l’aula, molt maca, on els infants van tenir l’oportunitat d’expressar i compartir amb la resta de companys aquelles persones que més s’estimen: els àvis i les àvies, les mames i els pares, els germans i germanes, les mascotes, alguns amics de classe...

Seguidament, vam representar a la seva llibreta personal aquest vincle amb les persones que havien dit anteriorment. D’aquesta manera, fèiem visible el fil invisible.





Amb aquesta proposta vam anar més enllà, observant que a la classe també hi ha connexions entre nosaltres. Vam decidir construir la nostra xarxa de relacions amb una corda molt llarga, amb la que tots vam acabar units. I aquesta xarxa la vam plasmar en un mural.










Com veieu, una xarxa de relacions que cada dia és més forta i es va estenent. Entre tots, teixirem i cuidarem aquesta teranyina plena de vincles.

‘’L’ensenyament que deixa empremta no és el que es fa de cap a peus, sinó de cor a cor’’. 
Howard G. Hendricks

dimecres, 24 de novembre del 2021

TRESORS DE LA NATURA

La tardor cada vegada es fa més evident al nostre entorn i les aules de P5 hem volgut sortir al bosc Soldevila a la cerca dels colors d'aquesta època de l'any tant especial.


Una ouera que hem portat de casa, ens ha ajudat a poder emmagatzemar tresors de la natura i haver de fixar-nos en els  seus colors.


Si voleu veure més fotos  cliqueu aquí


dimarts, 9 de novembre del 2021

El dia a dia a l'aula

 

Els infants de l'aula de 5 anys ja porten uns dies junts i familiaritzant-se amb totes les dinàmiques que es creen a la classe, compartim moltes estones, moments de joc, de rialles i d'aprenentatges.

 

Us expliquem una miqueta que fem i com ens organitzem.

Entrada relaxada

El fet de que hagi un temps d'entrada tranquil comporta que els infants tinguin un moment de retrobament, arriben es saluden, xerren i fan alguna activitat tranquil·la com dibuixar, mirar contes, fer trencaclosques...Les mestres podem saludar als infants un per un i acollir-los de manera personalitzada. 

Busquen el seu nom i el col·loquen al panell, senyal que han vingut a l'escola. 






La conversa

Una part molt important de les nostres rutines és la conversa, aquesta sorgeix de manera espontània,  a vegades dirigida amb un tema en concret o a partir d'un conte.

Les converses les fem a l'hora per explicar que farem , després del pati per relaxar-nos i tornar una mica a la calma i preparar-nos per anar a dinar i a la tarda quan ens tornem a trobar.

A la conversa no només donem importància a l'expressió oral dels infants sinó també a l'escolta, a una escolta atenta i respectuosa.

Cada vegada els infants de l'aula són més capaços d'estar una estona conversant, de seguir el fil i de respondre de manera adequada a les aportacions dels seus companys.


Els microespais

Els microespais són propostes que es troben els infants a l'aula i poden ser d'experimentació, de construccions, d'art, lingüístiques i matemàtiques. A vegades són propostes lliures on els infants tenen els materials i poden interactuar amb ells de la manera que creguin convenient, unes altres vegades es troben amb propostes relacionades amb els projectes o petites investigacions  que estem parlant a l'aula o de més dirigides amb objectius concrets.

Els infants van triant les propostes que volen fer al llarg de la setmana o durant  temps que estiguin preparades. 

Sovint els infants volen repetir propostes que ja coneixen així que les deixem a la classe al seu abast.









Els racons de llengua i de matemàtiques

Una vegada per setmana els infants fan un matí de racons de llengua i un altre de racons de matemàtiques. En aquests racons els nens i nenes realitzen propostes més sistemàtiques i dirigides dels dos àmbits. Són de lliure elecció però les han de fer totes, quan s'acaba la ronda proposem de noves. 

Als racons procurem que les activitats siguin diverses i motivadores i puguin fer referència a tot el currículum d'educació infantil 



 




Els petits projectes

A partir d'allò més quotidià intentem construir tots plegats coneixements i aprenentatges, pot ser una notícia, una anècdota o un fet que expliqui algun infant.

Els nostres petits projectes ens poden durar setmanes  o simplement uns pocs dies i potser comencem parlant d'alguna cosa en concret i la conversa o les activitats ens porten a un altre completament diferent. 

Amb els petits projectes intentem seguir el fil dels interessos dels infants sense que el objectiu sigui aprendre molts conceptes teòrics sobre el tema sinó que comencin a formular  hipòtesis, a contrastar idees, a buscar maneres de provar les seves teories, a crear en equip, etc.



Els contes

Els contes són part important del dia a dia a l'aula. Creiem que aquests tenen una gran repercussió en l'aprenentatge de la lectura i de l'escriptura a més de connectar directament amb les emocions dels infants. Intentem que els contes siguin molt diversos des dels més clàssics als àlbums il·lustrats. És a partir dels contes quan parlem de les emocions i dels sentiments no com una cosa aliena a ells mateixos sinó a l'hora de relacionar-ho amb els personatges  que apareixen i aprofitant la Conversa de la que ja hem parlat.




 

 

ACTIVITATS DEL 3R TRIMESTRE

HEM ACABAT 2N!!!! i aquest tercer trimestre ha esta intens; amb moltes coses per tancar, moltes activitats per fer i comiats emotius: hort :...